Vianočné vegan menu:
Jablkové trubičky
Miso polievka
Tofu kapor
Zemiakový šalát s tofunézou
Raw vianočné “pečivo“

Posledné roky som Vianoce trávila s rodinou na lyžovačke v hoteli. Pretože bolo toho čoraz menej čo som si mohla na pripravenej vianočnej večery dať, rozhodla som sa tento rok pripraviť pre seba a priateľa Vianoce ja. A keď už je to na mne, budú samozrejme také alternatívne, tak aby všetko vyhovovalo a chutilo nám.

Rada sa s vami podelím o jedlá a nápady, ktoré som si na tento deň vymyslela:

Jablkové trubičky
K Vianociam neodmysliteľne patria oplátky, a určite si dám aj ja jednu, dve. Najskôr som chcela zohnať nejaké zdravšie alebo bezlepkové, ale potom mi napadlo vyrobiť si vlastné ovocné trubičky, veď jabĺčok máme plnú pivnicu a spolu so škoricou sa tiež výborne hodia k Vianociam.img_1665

Ingrediencie:
• Jablká
• 100 ml voda
• Škorica
• Kokosový cukor

Postup: Ľubovoľné množstvo jabĺk rozmixujeme spolu so škoricou na kašu, podľa potreby. Môžeme pridať trošku vody, podľa potreby. Ak chceme trubičky sladšie, pridáme aj kokosový cukor. Do sušičky na ovocie dáme papier na pečenie, na ktorý vylejeme zmes a rozotrieme ju na tenulinkú vrstvu. Potom sušíme až kým nie sú hotové, cca 4-5 hodiny. Usušenú placku odlepíme z papieru a zatočíme do trubičky. Ak nemáte sušičku na ovocie môžete ich sušiť v trúbe do 40°C

Miso polievka
Viem, že miso polievka nieje vôbec vianočná ani tradičná, ale je jedna z mojich najobľúbenejších. Vždy si ju dávam iba keď ideme do reštaurácie, preto je pre mňa výnimočné pripraviť si ju sama.

Ingrediencie:
• 2-3 druhy sezónnej zeleniny (mrkva, cibuľa, pór…)
• 6ks Shitake hríby
• 2 PL Wakame riasy
• 80g Tofu natural
• 2 PL Miso pasta
• 1l voda

img_1560Postup: Základ tradičnej miso polievky, ako aj mnohých iných japonských jedál, tvorí Dashi. Pretože Dashi je vývar z rýb, spravím namiesto neho zeleninový vývar. Najskôr do misky s vodou namočíme na 10 minút sušené shitake hríby a wakame riasy, aby zmäkli. Potom ich nakrájame na malé kúsky a odložíme na bok. Do hrnca nalejeme vodu a necháme zovrieť. Nakrájame si zeleninku a spolu so shitake ju dáme do vriacej vody a varíme do mäkka asi 5 minút. Potom pridáme riasy a nadrobno nakrájané tofu a varíme ešte minútku. Do misky si odoberieme trochu vývaru a zmiešame ho s miso pastou. Vypneme oheň pod polievkou a pridáme rozpustenú miso pastu. Miso sa nesmie dať do vriacej vody, pretože obsahuje enzýmy, ktoré by sa varom zničili. Polievku necháme 5 minút ohrievať na miernom plameni. Nakoniec ju ozdobíme pórikom.

Tofu kapor
Rybaciu chuť pri tofu dosiahneme použitím morských rias, navyše riasy sú veľmi zdravé. Môžeme si užiť aj trochu tvorenia a pomocou formičky vykrojiť z tofu rybky a spraviť tak jedlo pekné a zaujímavé.

Ingrediencie:
• Tofu s morskou riasou
• Nori riasa
• Sójová omáčka
• Ľanové semiačka
• Ražná múka ( alebo akákoľvek iná na obaľovanie)
• Strúhanka (môžeme použiť aj strúhanku z kukuričných, pohánkových alebo ovsených vločiek)

Postup: Ako prvé pomleté lanové semiačka namočíme do misky so sójovou omáčkou, aby zmäkli. Tofu si prerežeme pozdĺž na dva plátky a vykrojíme do nich rybičky. Potom ich obalíme do nori riasy, takej ktorá sa používa aj na sushi. Plátky nori trošku namočíme aby nám lepšie držali. A môžeme začať s obalovaním. Najskor ich obalíme v múke, potom v sójovej omáčke s ľanovými semiačkami, ktoré poslúžia ako vajíčko pri trojobale a nakoniec v strúhanke. Vysmažíme na oleji a podávame so zemiakovým šalátom.img_1633

Zemiakový šalát:

Ingrediencie:
• 1,5kg zemiakov
• 3 mrkvy
• 1 petržlen
• ½ zeler
• 200g hrášku
• 1 cibuľa
• 1 pohár zaváraných uhoriek
• Dresing: : Namiesto majonézy použijem vegánsku tofunézu + kokosový cukor, ½ citrón, soľ, čierne korenie

Postup : Najskôr si uvaríme zemiaky v šupke, najlepšie deň dopredu, aby sa nám lepšie krájali a držali pohromade. V štedrý deň si nadrobno nakrájame koreňovú zeleninu a potom ju dáme do vriacej vody. Najtvrdšiu zeleninu varíme vždy ako prvú. Asi po 4 minútach pridáme k zelenine hrášok a varíme krátko, max jednu minútku. Zeleninu sitkom vyberieme a okamžite dáme do vody s ľadom. Zelenina tak prejde tepelným šokom, vďaka čomu si udrží svoju krásnu farbu. Zemiaky ošúpeme a pretlačíme cez sitko na zemiaky. Dáme ich do misky, pridáme uvarenú zeleninu, nadrobno nakrájanú cibuľku a kyslé uhorky. Dobre všetko premiešame. Teraz pripravíme dresing. Do misky dáme tofunézu, šťavu z citrónu, kokosový cukor, soľ a korenie podľa chuti. Keď máme dresing hotový,zmiešame ho dohromady zo zvyškom šalátu. Navrch ho môžeme ozdobiť pažítkou.

Raw “pečivo“ od Nueva Via Cakes
A ako “pečivo“ budeme papať samozrejme vianočné raw koláčiky od Nueva Via Cakes. Tento rok som vymyslela a dotiahla k dokonalosti RAW medovníčky, RAW “rumové“ guličky a Raw linecké kolieska. Všetky sú neuveriteľne chutné a zdravé. Som rada, že som mohla prispieť k tomu aby ľudia mali tieto vianoce možnosť dať si aj takéto raw sladkosti a už teraz mám kopec nápadov na budúci rok.img_1734

No a na záver sa s vami chcem podeliť ešte o jednu kreatívnu vec, ktorú som stihla pripraviť a to je vlastnoručne vyrobený vianočný stromček. Z dvoch drevených dosiek som vyrezala stromčeky. Do jedného som spravila medzeru do poli z hora a do druhého z dola, tak aby sa dali spojiť a vytvorili 3 D stromček. Do okrajov som navŕtala dierky do ktorých sa dajú priviazať ozdôbky. A najzaujímavejšie na ňom je, že je natretý zelenou kriedovou farbou, takže sa na neho dá písať. Nakoniec sme stromček ozdobili, osvietili a pokreslili :)vianocny-stromcek